Find dyr
Artikel
Årets gang
Afsnit
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Alle afsnit
Medier
 

Årets gang _

Hver sin ting - til hver sin tid

Årets 12 måneder byder op til forskellige oplevelser og gøremål, og ikke to måneder er ens. Om det er sol og sommer eller vinter og snevejr, så er oplevelserne og mulighederne utallige.

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December


September _

September er den første efterårsmåned

Det begynder at blive køligt om natten. Der er også tit meget dugget og fugtigt – og af og til tåget – i de første morgentimer. Men solen varmer stadig godt, og vi kan få mange fine dage med flot, blå himmel.

I begyndelsen af september er dagen stadig længere end natten, men mod månedens slutning er det forbi. Den 23. september er det efterårsjævndøgn. På den dato er dag og nat lige lange. Fra nu af bliver dagene kortere og kortere.

I haverne er der masser af moden frugt. Nu kan vi plukke æbler, pærer og blommer. Hasselnødderne er ikke modne endnu, men det varer ikke så længe.

På himlen er Mælkevejen meget tydelig. Inde midt i Mælkevejen kan vi se det store stjernebillede Svanen. Lige ved siden af Svanen finder vi det lille stjernebillede Lyren med den meget kraftige stjerne Vega.

Dyrene

Der er mange mus i september. Musene har fået unger – flere kuld – hele sommeren, og der er som regel masser af føde i naturen lige nu. Det varer lidt endnu, inden musene begynder at søge ind i vore huse.

Der er mange slags dyr, som lever af mus. De nyder godt af det, hvis det er et godt museår. Af kendte musejægere kan nævnes ugler, tårnfalk, kat, ræv, husmår, lækat og mange andre. Også hugormen er en ivrig musejæger.

Spidsmusene er stadigvæk meget aktive. Man hører tit deres skrig, hvis man går tur i mark og skov.

Flagermusene er også fremme. De skal have fyldt depoterne op, inden de går i vinterdvale. Blandt andet er sydflagermusen meget aktiv her i september. Den går tidligt i dvale. Som regel allerede i begyndelsen af oktober.

Man lægger også meget mærke til fuglene. Mange af dem er begyndt at trække mod syd, og vi kan se meget store flokke af vadefugle ved kysterne. September er også en af de måneder, hvor mange rovfugle trækker igennem landet. Hvis man besøger et af de gode træksteder, kan man være heldig at se mange forskellige slags rovfugle på en enkelt dag.

Svalerne er her stadigvæk – men ikke længe. Især om morgenen kan vi se dem i store flokke på telefontråde og lignende steder. De tager snart af sted. Også stærene samler sig i kæmpestore flokke. I Marsken i Sønderjylland kan man de berømte, kæmpemæssige flokke af stære, som kaldes ”sort sol”.

Man skulle tro, at det var helt slut med fuglesangen. Men der er faktisk flere småfugle, der synger lidt igen. Ikke så ivrigt som om foråret, men alligevel ganske fint. Vi hører for eksempel rødhals, gærdesmutte, solsort, løvsanger og gransanger.

De fleste små frøer har nu forladt vandet. Og de store frøer og skrubtudser vandrer meget rundt nu. Især hvis det er lunt og fugtigt i vejret.

På varme solskinsdage bliver man somme tider overrasket af frøer, der kvækker. Her i september kan man måske pludselig høre den larmende løvfrø. Det kan somme tider være en sjov oplevelse. Det sker nemlig af og til, at man på tidsler og i andre høje urter finder løvfrøen sammen med den store grønne løvgræshoppe. Her sidder de og synger i munden på hinanden. Hvis man finder de to dyr sammen, kan man let se, at løvfrøen er meget lille. Den er nemlig mindre end græshoppen.

Der er stadig masser af insekter og edderkopper, hvis vejret er godt. De flotte bredtæger er blevet voksne. Mange af dem gemmer sig i vegetationen, men enkelte arter – blandt andet stribetægen – sidder frit fremme og er lette at få øje på. Man ser også tit torntægen – en anden stor bredtæge. Torntægen er et rovdyr, der angriber og udsuger mange andre insekter. Den ”angriber” i flok, og man ser tit 5-8 torntæger, der sidder og udsuger det samme bytte.

Der er mange flotte sommerfugle i september. Citronsommerfuglen er fremme, og nældens takvinge, dagpåfugleøje og som regel også admiralen ses overalt. De kommer ind i vore haver og suger nektar på mange forskellige slags blomster. Flere af dem – især admiralen - søger meget ivrigt til halvrådne nedfaldsfrugter. Blommer er de bedste. Hvis man er meget heldig, får man måske også besøg en stor, flot sørgekåbe.

Ved søen og dammen ser vi stadigvæk mange guldsmede. Men det er næsten kun mosaikguldsmede og hedelibeller, der er på vingerne så sent på året. De andre guldsmede er stort set færdige med at flyve for i år.

Der er masser af græshopper. Alle vore arter – både løvgræshopper og markgræshopper – er aktive nu. På solrige dage og lune aftener er der masser af græshoppesang.

Der er også store mængder af forskellige edderkopper. Og det er her i september, vi ser de fleste og de flotteste edderkoppespind. Alle kender korsedderkoppens imponerende spind, men der er mange andre slags edderkoppespind.

Aktiviteter og ture i september

  • Vi banker efter bredtæger og andre insekter. Vi skal bruge en paraply og en kort stok. Man holder paraplyen under en busk eller en gren, og så banker man let på busken eller grenen. Det er nok med et forholdsvis let slag. Man skal jo ikke ødelægge busken. Når man banker, lader dyrene sig falde ned og ender i paraplyen. Så kan man undersøge fangsten. Se også Temaet: Vi ser på insekter.
  • Tur til en lokalitet, hvor vi kan se rovfugle på træk. Gode steder er bl.a. Blåvandshuk, Stevns Klint, Stigsnæs, Gedser og Dueodde.
  • Find flotte korsedderkoppe-spind. Hvor store kan de blive? Mål dem. Prøv at tage flotte fotos af spindene.
  • Tag på tur til stranden. Find sneglehuse og muslingeskaller i opskyllet. Hvor mange forskellige kan I finde. Prøv at tage en vandmand op i en stor balje. Kig grundigt på den. Tegn den.
  • Prøv:

Strandnøglen

 • Tur til kysten for at se på vadefugle.
 • Vi prøver at lokke de flotte takvinger til med halvrådne og gærede blommer. Det skal være godt vejr med sol og varme. Pas på gedehamsene – de møder også op! Når det bliver mørkt, kan man kigge til lokningen igen. Nu sidder der sikkert mange natsommerfugle og andre insekter på blommerne.
 • Bytur for at kigge på flagermus. På denne tid af året søger mange af flagermusene ind i byen for at jage insekter ved gadelamper og andre stærke lyskilder.

 

 
Sort sol
Sort sol

Korsedderkop
Korsedderkop

Stribetæge
Stribetæge

Admiraler på sukkersnore
Admiraler på sukkersnore