Find dyr
Artikel
Årets gang
Afsnit
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Alle afsnit
Medier
 

Årets gang _

Hver sin ting - til hver sin tid

Årets 12 måneder byder op til forskellige oplevelser og gøremål, og ikke to måneder er ens. Om det er sol og sommer eller vinter og snevejr, så er oplevelserne og mulighederne utallige.

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December


Juni _

Juni er den første sommermåned, og dagene er nu meget lange


Årets længste dag falder den 21. juni, hvor dagen har en længde på næsten 17 ½ time.

Ligesom i maj måned kan vejret være meget forskelligt. I nogle år har vi køligt og regnfuldt vejr en stor del af juni måned. I andre år oplever vi perioder med strålende sol og høje temperaturer det meste af måneden.

Det er de lyse nætters tid. Det bliver aldrig helt mørkt, og de næste par måneder er der ikke særlig meget ved at studere nattehimlen. Først hen i august er nætterne igen blevet så mørke, at vi kan begynde at kigge på stjerner og stjernebilleder.

Dyrene

I juni får rådyrene lam. Som regel to. Hvis man støder på de små rålam, når man går tur i skoven, skal man lade dem være og skynde sig videre. Hunnen har ikke forladt de små lam, men gemmer sig sikkert lige i nærheden.

Også den spættede sæl får sin ene unge nu. I midten og slutningen af måneden kan man se de voksne sæler og deres unger ligge og sole sig på strande og sandrevler. Gå ikke for tæt på!

Aftenerne og nætterne er nu så lyse, at man sagtens kan se flagermusene flyve rundt og jage. De flyver som regel ikke rundt hele natten. Man ser dem især i skumringen og i den første time, efter at det er blevet mørkt.

Somme tider pusler det i græsset eller i buskene. Det er pindsvinet, der løber rundt for at finde noget at æde. Det er også på denne tid, at pindsvinene parrer sig.

I første halvdel af juni er der virkelig gang i fuglesangen. Den bliver ved hen mod Sankt Hans, hvor den så stilner af. De fleste fugle har nu unger i rederne, og forældrene har derfor nok at gøre med at fodre.

Heldigvis er der store mængder af insekter og insektlarver lige nu, så der er normalt føde nok. Det er dog ikke alle vore fugle, der holder op med at synge nu. Sanglærken kan som regel høres det meste af sommeren, og også flere andre fugle synger stadig deres sang af og til.

I vandhullerne vrimler det med liv. Der er mængder af salamander-larver og haletudser, og hvis vejret er godt, varer det ikke længe, før de første små frøer kravler på land. Overalt på planterne ved vandhullet ser vi nu de små, brune ravsnegle, hvis det er lidt fugtigt i vejret.

Der er insekter alle steder. På marker og enge ser vi dagsommerfugle, biller, tæger, stankelben, bier, humlebier og hvepse. Der er også fuld aktivitet overalt i myretuerne.

Ved vandhullet vrimler det med vandnymfer og ægte guldsmede. Mange af dem er i gang med at lægge æg. På planterne ved bredden sidder de sløve dovenfluer sammen med flere forskellige slags vårfluer. Her finder vi også flere arter af sivbukke. Sivbukke er små grønne, brune eller violette, metalskinnende biller, som ligner hinanden så meget, at selv eksperter har vanskeligt ved at adskille dem.

Ved åen ses de smukke, blå pragtvandnymfer. De sidder ofte og soler sig på grene og buske nær åen, men af og til ser man dem også flyve rundt over åen og jage døgnfluer, vårfluer og andre slags insekter.

I første halvdel af juni begynder de første markgræshopper at synge. Man lægger især mærke til lynggræshoppen, som er en af vore mest almindelige græshopper. Dens sang, der lyder som en tikkende symaskine, kan høres overalt på frodige marker og enge. Enkelte andre markgræshopper synger også nu, men de fleste markgræshopper starter normalt først med at synge, når vi nærmer os slutningen af måneden.

 • Hvad finder vi på stranden. Brug: Strandnøglen


  Andre aktiviteter og ture i juni
 • Lær de sidste fuglestemmer, inden fuglene holder op med at synge for i år.

 • Tag på kanotur på åen eller søen for at se på ænder, blishøns, lappedykkere. Måske er I også så heldige at se en isfugl.

 • Tag på sommerfugletur på engen eller i skoven. Prøv at se, hvor mange forskellige sommerfugle I kan finde – og kende.

 • Arranger en dejlig aftentur for at se på flagermus. På denne årstid er de fleste aftener og nætter som regel så lyse, at man let kan se flagermusene flyve. Lyt også til dem med flagermusedetektoren og prøv at finde ud af, hvor mange forskellige slags flagermus, I kan høre.
 • Tag på aftentur for at lede efter pindsvin. Tag lommelygte med.

 • Find det nærmeste vandhul for at se vandnymferne lægge æg. Prøv at beskrive og tegne æglægningen.

 • Smut ned til en solrig og varm eng eller mark for at lytte efter syngende markgræshopper. Prøv om i kan finde de syngende græshopper. Det er ikke altid helt let.

 • Tag på tur til åen for at se efter pragtvandnymfer og den store døgnflue.

 

 

Rålam
Rålam

Rød vandnymfe findes i damme og vandhuller
Rød vandnymfe findes i damme og vandhuller

Almindelig blåfugl
Almindelig blåfugl