Find dyr
Artikel
Årets gang
Afsnit
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Alle afsnit
Medier
 

Årets gang _

Hver sin ting - til hver sin tid

Årets 12 måneder byder op til forskellige oplevelser og gøremål, og ikke to måneder er ens. Om det er sol og sommer eller vinter og snevejr, så er oplevelserne og mulighederne utallige.

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December


Oktober _

Oktober er en rigtig efterårsmåned

Dagene begynder at blive kortere, og solen står efterhånden ret lavt. Det er som regel også nu, vi får den første nattefrost. På stille og klare nætter sniger temperaturen sig let ned på 2-3 graders frost.

Oktober er en måned, hvor vejret kan skifte meget – og hurtigt. Der kan være solrige og varme perioder, hvor man næsten synes, det er sommer igen. Så skifter det lynhurtigt, og pludselig oplever vi de første rigtige efterårsstorme med køligt vejr og masser af regn. Efter sådan et par storme har de fleste af skovens træer tabt deres blade. Det er for alvor efterår.

Det bliver tidligt mørkt, og det bliver meget mørkt nu. Det er en god tid, hvis man vil studere stjerner og planeter. Men man skal klæde sig godt på. Flotte og stjerneklare nætter betyder også kolde nætter på denne tid af året.

Dyrene

Mange af vore pattedyr er ved at gøre sig klar til vinteren. Egern og mus samler nødder, agern og bog – de laver forråd til vinteren.

Andre dyr æder løs, så de kan få fyldt depoterne op, inden de går i vinterdvale. Det gælder blandt andet pindsvinet og alle vore flagermus. Vi kan stadigvæk se brunflagermus, dværgflagermus og andre flagermus jage i skumringen, men det er snart slut. Så finder dyrene deres vinteropholdssteder og sætter sig til at sove vintersøvn.

Også hasselmusen – som ikke er en mus, men en syvsover – går i dvale i løbet af oktober.

Rådyr og kronhjort går ikke i dvale. Tværtimod ser vi mere til dem på denne årstid. De kommer tit frem om dagen for at græsse på marker nær skoven. Hvis man bor i et område, hvor der lever kronhjorte, kan man også høre dyrene. Det er parringstid – kaldet brunsttid – hvor hannerne kæmper om hinderne. Udover kampene udstøder hannerne også høje og kraftige brøl, som man især hører om natten og tidligt om morgenen.

Svalerne og de fleste af vore andre trækfugle er nu fløjet sydpå. Til gengæld får vi besøg af masser af fugle fra vore nordiske nabolande. Mange fugle trækker igennem Danmark – for eksempel mange slags rovfugle – men der er også mange andre, som bliver her i længere eller kortere perioder. Især kommer der tit store flokke af kvækerfinker.

Frøer og tudser er også ved at forberede sig på vinteren. De går snart i dvale nede på bunden af dammen eller nede i jorden. Skrubtudsen graver sig også gerne ned i vores kompostbunke. Her er der lunt og godt. Så længe det ikke er alt for koldt, er frøer og tudser dog temmelig aktive. Der skal ædes så meget som muligt inden dvalen. På milde og fugtige dage kan man derfor stadig se masser af padder, der kravler rundt og leder efter føde.

Oktober er en god fiske-måned. Der er mange muligheder. Man kan tage til stranden og fiske efter fladfisk, eller man kan fiske på søen efter aborre, gedde eller sandart. Ved åen er der gode muligheder for at fange ørred. Men det er ved at være slut med at fiske efter ål. Ålen bryder sig ikke om koldt vand, og når vandtemperaturen falder til under ca. 8 grader, gemmer ålen sig i mudderet på bunden af søen eller dammen. Nu går den i en slags dvale, og den kommer først frem igen næste forår, når vandet er blevet varmet op igen.

Markfirbenet og snogen går tidligt i dvale. Som regel allerede i slutningen af september eller først i oktober. Dem ser vi ikke, før det bliver forår igen. Hugormen og det almindelige firben er dog stadig aktive på solrige og lune dage. Men det varer ikke så længe. Så går de også i vinterdvale.

Hvis solen skinner, og vejret er godt, flyver der endnu mange insekter rundt i haven og på marker og enge. Citronsommerfuglen, admiralen og flere af de andre store takvinger er meget aktive, og der kommer stadigvæk mange slags natsommerfugle til lys om natten.

Også ved små søer og damme er der meget liv. Her kan vi stadig finde flere slags guldsmede, og vi ser flere forskellige slags vårfluer. Vårfluerne sidder som regel stille på siv og planter ved bredden, men der kan være mange af dem. På dammens overflade løber skøjteløberne rundt, og også nede i vandet er der stor aktivitet. Hvis vandet er rent og klart kan vi se vandtæger, snegle, vandbænkebidere og masser af andre små dyr.

Vi kan stadigvæk høre græshoppesang. Men kun, hvis solen skinner. Græshopperne sidder og synger på de mest varme steder, de kan finde. Vi finder dem som regel på sydvendte, små bakker eller i lune solbeskinnede skovbryn. Der er både markgræshopper og løvgræshopper, og flere af dem bliver ved med at synge, indtil det for alvor bliver frostvejr.

Andre aktiviteter og ture i oktober

  • Tur i skoven for at kigge på flokke af kvækerfinker, bogfinker og andre trækkende fugle.
  • Morgentur for at høre kronhjortene brøle. Det foregår lige nu.
  • Tur på heden eller til klitten for at se, om vi kan finde hugormen og det almindelige firben. På denne tid af året de ligger de tit frit fremme og soler sig, hvis vejret er godt.

 

 
Kronhjorte-hannerne kæmper om hinderne
Kronhjorte-hannerne kæmper om hinderne

Kvækerfinke
Kvækerfinke

Gedde
Gedde

Hvis vejret er godt, kan man stadig være heldig at se det hvide C
Hvis vejret er godt, kan man stadig være heldig at se det hvide C

Grøn bladspringer er en af vore største cikader. Den kan ses det meste af oktober
Grøn bladspringer er en af vore største cikader. Den kan ses det meste af oktober